Scenario: Koalicioni Sporazum - Mrak

objavljeno dana

У великој хали је тридесетак људи који раде неки тежак физички посао. Због саме песме и ритма на бубњу, идеално би било да мацолама ломе камен, јер бисмо то могли да умонтирамо уз бубањ, а и визуелно је најбоље јер можемо да синхронизујемо да сви радници ударају у истом такту, као да су механичке лутке. Изнад тог дела где су радници, налази се висока конструкција на којој је неко под црним капутом са капуљачом. То је Јасна, али ми је на почетку видимо са даљине, одоздо, из перспективе радника. На тај начин је издвајамо као посебног, мистичног јунака, за којег не може да се каже, нити се очекује да је женско у белој хаљини испод тог црног огртача са капуљачом. На тај начин градимо визуелну тензију коју ћемо разрешити у врхунцу спота када Јасна пева.

У првом делу песме видимо раднике како ломе камен и колико је то напоран посао. Један од радника, којег ће тумачити Гиле, не може више да ради и баца мацолу. У том тренутку биће са висине показује прстом ка њему и чувари, који су жене, њих пет-шест, обучене у црно са црвеним тракама на рукама, крећу на Гила. Видимо како га оне јуре, а он бежи из тог дела где су радници и почиње да лута по ходницима који су сви у мраку. У једном тренутку улази у просторију где је бенд. Заправо он улази у мрак, а ту ће бенд да свира и под различитим светлима (батеријска лампа, усмерен рефелктор) видимо чланове бенда како свирају: крупни кадрови на њихова лица под светлима, инструменте, посебно у току солажа. Скаки се појављује као Гилово привиђење: у монтажи ћемо да направимо као да Гиле има халуцинацију у том тренутку када је у соби са бендом, а у тим тренуцима види и Скакијев лик који изговара рефрен песме: „И само мрак“.

После дела са солажом, у споријем делу песме, враћамо се у део где су радници и ту се открива да је биће под капуљачом Јасна. До те сцене долазимо тако што камера пролази између радника који су сада постројени у два реда и подиже се ка тој конструкцији где је Јасна. Како се камера пење ка њој, она скида капуљачу и пева свој део. у том тренутку сви радници клекну пред њом. У тој сцени развијамо тај однос између ње као господара и оних који су потчињени и раде. Паралелно са том сликом видимо сцене чуварки које траже Гила. Те сцене су укрштају тако да добијемо утисак да се догађају истовремено, док Јасна пева, чуварке траже Гила. Сам крај спота је да га проналазе како лежи у пустој просторији. Тиме правимо утисак да постоји непосредна веза између Јасниног певања и смрти бегунца. Чуварке се окупљају око њега, а у последњој сцени, у оних последњих 10 секунди где се чује ехо гитаре, видимо како чуварке стоје око Гила, над његовом главом је Јасна у белом и спуштају преко њега црни покривач.

Могућа локација за снимање: Напуштена циглана која припада Градитељу. Тамо постоје велике сале за ове масовне сцене, а постоје и друге просторије у којима Гиле може да се губи и где можемо да сместимо бенд да свира.

За идеалну реализацију би нам требало:

  1. неколико добрих и јаких рефлектора да бисмо покрили сцене у тој највећој просторији са радницима.
  2. батеријске лампе, мањи рефлектори и усмерени снопови светла за деонице са бендом.
  3. Од двадесет до тридесет статиста мушкараца који би били радници. У идеалним условима да буду сви исто обучени, а ако не, битно је да имају одрпану, стару одећу и да се види да су у тешком положају.
  4. Мацоле, чекићи и други алат за статисте
  5. Од четири до десет женских ликова који би глумили чуварке. Оне би могле да буду обучене изазовно, али је важно да буду у црном и да носе траке. У идеалним условима, на тракама може да буде лого бенда, јер је то визуелно јако упечатљиво, а и прави везу између бенда који је у истим бојама, а разликује се од Јасне која је у скроз у белом.
  6. Савршено би било ако бисмо одштампали велики лого бенда који би прекрио конструкцију на којој стоји Јасна. На тај начин бисмо добили јако упечатљив визуелни елемент и истакли бисмо у први план лого бенда. Самим тим цела сцена би изгледала реалистичније и тај простор у којем су радници би био сабласнији, личио би на неке логоре и имао би ту визуелну дозу мрака коју има сама песма.
  7. За Јасну: бела хаљина, црне дубоке ципеле и црн капут или било какав огртач са капуљачом који би покрио њену фигуру и одећу испод тога.
  8. За идеалне кадрове ваљало би да имамо шине за камеру.  Ако будемо имали шине, ти кадрови проласка кроз део са радницима би били течни и много бољи. Такође, ако бисмо имали било какав кран којим бисмо могли да подигнемо камеру са радника на Јасну када пева, то би било савршено јер тиме правимо јак визуелни утисак подизања, а она пева високо и то се склапа у целину. За кран већ не знам где може да се нађе, знам да то није баш лако обезбедити, али можда ви познајете некога ко то може да среди, јер би спот био савршен са тако снимљеним кадровима.

 

Preporučujemo
Komentari