Scenario: Strah od Džeki Čena - Brisel

objavljeno dana

 Сценарио за снимање спота
Страх од Џеки Чена – Брисел

Локације: цео спот биће сниман на простору општине Горњи Милановац: у ужем центру града, на периферији. Неке сцене ће бити снимане у селима Велереч и Савинац.

Реквизити: много кишобрана, нешто од намештаја за спаваћу собу

Датум: април 2015. године

Сценарио

1# сцена: екстеријер, ноћ; дужина: 00:00 – 00:32 секунди (рез на прелазу у којем се укључује бубањ и креће динамика песме)

Крупан кадар на реч Брисел написана на зиду. Камера се полако измачиње уназад. У ширем плану је црвени кишобран. Камера се повлачи уназад до тотала у којем се види Маја испред зида окренута леђима камери. Држи отворени црвени кишобран тако да јој се не виде леђа и глава. На зиду пише графит: БРИСЕЛ. Она затвара кишобран и излази из кадра уназад (цео снимак је обрађен тако да иде уназад)

И екстеријер, ноћ, угао раскрснице; дужина: 00:32 – 00:50 (до почетка певања)

Маја стоји на углу раскрснице и окреће се на коју страну да иде. Држи црвени кишобран у руци. Очајна је.
У овој секвенци могу да се користе детаљи: семафор, њене руке, затворен кишобран.

 3# сцена: есктеријер, ноћ, шеталиште; дужина: 00:50-01:22

Маја хода поред реке. Пратимо је с лица у средње крупном плану, тако да видимо размазану шминку испод очију и унесрећен израз лица. Окреће се иза себе да провери да ли је неко прати. Поред ње ходају људи са отвореним кишобранима и сви се осврћу и гледају за њом и показују на њу. Маја избегава њихвое погледе, обара очи док пролази поред њих.
У овој секвенци може да се појави неки члан бенда као један од пролазника или људи који стоје на шеталишту и добацују.

4# сцена: есктеријер, ноћ, мост; дужина: 01:22-48

Маја је на мосту и гледа реку. Приближавају јој се људи са кишобранима. Бесни су и показују на њу. Долазе у маси дижући кишобране. Маја уплашена бежи одатле.

5# сцена: екстеријер, ноћ, мост; дужина: 01:50-02:08

Људи са кишобранима на мосту подижу кишобране као оружје наизменично тако да визуелно изгледа као таласање. Кадар са висине; кадар из руке у швенку од 360 степени тако да делимично хвата њихова лица и руке које подижу кишобране.

6# сцена: екстеријер, вече, улица; дужина 02:08-02:22

Тотали града и улице кроз које пролази Маја. Детаљи саобраћајних знакова, зидова, естетике урбане средине.

7# сцена: екстеријер, вече, врх зграде; дужина: 02:25-02:52

На високој згради са које се пружа панорама града. Маја стоји на ивици и посматра улице и околину. На згради је и један човек са кишобраном, неко из бенда, најбоље Андрија због дуге браде. Када је наглашавање у строфи, кратким монтажним секвенцама се приближава и одмачиње поглед на улицу, стиче се утисак као да пада у кратким резовима. Када се наглашава близина, између човека са кишобраном и Маје све је већа раздаљина. (снимак је уназад).

8# сцена: екстеријер, вече, паркинг или двориште испред велике зграде; дужина: 02:50-03:20

Маја стоји испред зграде и посматра је одоздо. Прилази зидовима и гледа на горе. Визуелно се дочарава осећај потчињености пред великом бетонском грађевином. Објекат би требало да буде у соц-реалистичком изгледу.

9# сцена: екстеријер, вече, паркинг или двориште испред велике зграде; дужина: 03:20-03:38

Са врха зграде падају отворени кишобрани у великом броју.

10# сцена: екстеријер, дан, аутопут у изградњи; дужина: 03:38-04:04

Маја хода широком цестом. Срећна је. Посматра природу око себе и аутопут. У овој секвенци је наглашен прелаз између урбане средине и природе из које Маја долази на почетку приче (а на крају спота).

11# сцена: екстеријер, дан, периферија (шума у позадини, која прелази у чистину и излази на пут); дужина: 02:50-03:20

Маја је у шуми, провлачи се полако између дрвећа, излази на ливаду где отворени кишобрани вире из земље као да су никли. Маја пролази имеђу њих, загледа их и кад наиђе на црвени, који није отворен, „убере га“ и понесе са собом.

12# сцена: екстеријер, дан, иста локација; дужина 03:20-03:38

Тотал Маја хода између кишобрана у земљи који се отварају и затварау наизменично у ритму певања „лалала“. Излази на асфалт.

13# сцена: екстеријер, дан, шума 04:54-06:10

Маја је у шуми. Међу дрвећем су предмети као из спаваће собе – ноћни сточић, дрвена полица, кревет, огледало окачено на дрво, столица. То је почетак приче, а завршница спота. Она би требало да се понаша и да ради као човек који је тек устао из кревета и креће са дневним активностима, огледа се, намешта косу, шминка се, срећна је на почетку. Последњи део спота који иде у фејд аут је уназад и завршава се тиме што Маја жмури, односно спавала је пре тренутка када је почела прича. Крупан кадар на њено лице које изгледа као да спава.

Структура песме:

00:00-00:32 увод, разлагање
00:32-00:50 увод са ритам секцијом
00:50-01:01:22 – прва строфа
00:50-00:58 певање; текст: Пут према нама је пут од нас
00:58-01:02 певање: овај сат је празан...
01:05-01:12 певање: брисел блиста под кишама
01:12-01:18 певање: срећан човек не носи кишобран
01:18-01:22 диже се динамика пред рефрен
01:24-01:48 рефрен
01:50-02:08 – рефрен: лалалала
02:08-02:22 – соло
02:25-02:52 – друга строфа
02:25-02:30 – наглашавање: висине, висине
02:40-02:45 – наглашавање: близине, близине
02:50-03:20 – рефрен
03:20-03:38 – рефрен: лалала
03:38-04:04 – соло
04:04-04:10 – соло наглашавање
04:10-04:34 – рефрен
04:34-04:52 – рефрен: лалалала
04:54-06:10 – соло, завршавање у фејд

СЦЕНОСЛЕД:

Маја прилази зиду и када види да нема даље отвара кишобран. Камера јој се приближава са леђа снима кишобран у крупном, пролази поред и снима зид. То пуштамо унатраг. Натпис Брисел дигитално убацујемо у снимак. Ефекат: црвена боја. Види се само кишобран, натпис Брисел и руж.

Маја се осврће. Загледа између зграда, пролазе. Извирује се на капију и улази у двориште. 

Маја хода улицом уплакана, држи кишобран уз себе, склања се од људи, завлачи се у пролазе. Понављање освртања, напетост у ходу.

Агресија људи. Интеракција са њима. Погледи. Покрети. Мимоилажења. Долазе у групи уз улицу, а она је сама. Напетост у томе како се приближавају и она која стоји сама на улици. Они је прекривају као талас.

Као машина – подижу се и спуштају кишобрани у такту, само руке и дизање кишобрана из доње перспективе.

Маја на улици хода док се људи осврћу за њом.

Маја отвара очи. Лежи на кревету у шуми. Устаје и прилази огледалу које виси на дрвету. Карминише се. Намешта косу иза ушију. Узима јакну са чивилука који стоји поред дрвета.

Шета посматрајући дрвеће, додирује стабла, окреће се око стабла. Гледа небо кроз грање.

Излази из шуме на ливаду и види кишобране као цветове који вире из земље отворени. Бере црвени кишобран који је једини затворен. Носи га са собом.

Излази на пут.

Хода аутопутем и окреће се. Широко јој је и ужива у погледу. Долази до Храста и додирује дрво као што је то радила у шуми, али сад је другачије, није везана за природу, више јој се свиђа урбана средина.

Улази у урбану средину, посматра зграде као дрвеће, гледа на горе и додирује зидове. Са зграде пада гомила кишобрана.

На згради пред првим човеком. И он је нем. Држи црни кишобран и Маја се само удаљава од њега.

Улица међу људима. Хода али људи пролазе поред ње намрштени и посматрају је упитно. У малом су броју, сви носе црне кишобране. Неки узвикују опомене, љуте се што она иде затвореног кишобрана. Маја увиђа да није пожељна и почиње да се крије. Ставља косу преко лица, држи кишобран уз себе, хода погнутије, уплашеније.

Маја против већине. Они иду ка њој са кишобранима. Изгледа као стихија која је преплави, она се сагне а они прелазе преко ње подижући и спуштајући кишобране као машина.

Маја већ уплакана, размазане шминке пролази између зграда, бежи од људи, усплахирена је, осврће се често, држи кишобран уз себе, тражи пут, извирује се преко ограде, кроз жицу. Налази улаз у двориште.

Стиже пред зид и отвара кишобран.

Preporučujemo

Scenario: Koalicioni Sporazum - Mrak

У великој хали је тридесетак људи који раде неки тежак физички посао. Због саме песме и ритма на бубњу, идеално би било да мацолама ломе ка...

Komentari